بادام زمینی بوداده 'حساسیت بیشتری' ایجاد می کند
محققان دانشگاه آکسفورد میگویند احتمال ایجاد واکنش حساسیتی با خوردن بادام زمینی بو داده بیشتر از بادام زمینی خام است.
این محققان که نتایج تحقیق خود را در نشریه آلرژی و ایمنی شناسی بالینی منتشر کردهاند میگویند بو دادن در دمای بالا و حرارت خشک ممکن است دستگاه ایمنی بدن را بیشتر تحریک کند.
پروفسور کوئنتین ساتنتائو که این تحقیق زیر نظر او انجام شده می گوید: "تا جایی که ما می دانیم این نخستین بار است که مستقیما یکی از محرک های ایجاد حساسیت به بادام زمینی شناخته شده است."
"ما می دانیم که احتمال حساسیت به بادام زمینی در کودکانی که در خانواده هایی با سابقه آلرژی به دنیا می آیند بیشتر است."
به گفته دکتر امین مقدم، متخصص ایمنی شناسی و پژوهشگر اصلی این تحقیق، حرارت زیاد و خشک تغییراتی شیمیایی در مواد غذایی ایجاد می کند که به "واکنش مایارد" معروف است.
در این واکنش حرارت باعث شکستن مولکولهای قند شده و محصول آن با پروتئین واکنش نشان میدهد.
واکنش مایارد همان چیزی است که با سرخ کردن گوشت، پختن نان و شیرینی، سرخ کردن سیب زمینی، بو دادن قهوه و کاراملی شدن شکر رنگ قهوهای و مزه مطبوعی ایجاد میکند.
دکتر مقدم به بیبیسی فارسی گفت: "با اینکه ایجاد آلرژی اغلب زمینه ژنتیکی دارد اما به نظر ما افزایش شدید حساسیت به بادام زمینی را که در سال های اخیر در مناطق مختلف دنیا دیده میشود، نمیتوان فقط با زمینه ژنتیکی توضیح داد."
"ما با این تحقیق نشان دادیم که فرآوری مواد غذایی که رواج بسیاری پیدا کرده است میتواند در افزایش میزان حساسیتهای غذایی نقش داشته باشد."
در بریتانیا حساسیت به بادام زمینی بین یک تا دو درصد است که در واقع شایعترین حساسیت غذایی در این کشور است.
در ایران آمار دقیق ملی در این زمینه وجود ندارد اما به نظر میرسد حساسیت به مواد غذایی دیگر مثل تخم مرغ شایعتر از حساسیت به بادام زمینی باشد.
حساسیت به بادام زمینی
در برخی افراد سیستم ایمنی به درجات مختلف به برخی مواد غذایی واکنش نشان میدهد؛ در واقع بدن یک ماده طبیعی را بعنوان مادهای مضر شناسایی و به آن حمله میکند.
در حساسیت به بادام زیمنی بدن به پروتئین بادام زمینی واکنش نشان میدهد که میتواند خفیف یا شدید باشد.
واکنش شدید که به آن شوک آنافیلاکتیک میگویند بسیار خطرناک است و میتواند منجر به مرگ شود.
با اینکه بیماری حساسیت به بادام زمینی نام دارد اما اغلب میتلایان به گردو، فندق، بادام، پسته، بادام هندی و دانههای مشابه حساسیت دارند. برخی از انواع حبوبات هم که پروتئینی شبیه بادام زمینی دارند برای این مبتلایان خطرناک هستند.
معمولا بیماری بین ۱۴تا ۲۴ ماهگی تشخیص داده میشود. این بیماری در کسانی که اعضای خانوادهشان سابقه اگزما، آسم و تب یونجه دارند بیشتر شایع است.
این بیماری درمان ندارد و پرهیز مطلق از این مواد و دقت بسیار در خوردوخوراک اساس درمان را تشکیل میدهد.
در واکنش خفیف احساس سوزن سوزن شدن لبها و دهان، تورم صورت، تهوع، کهیر، درد شکم و احساس گرفتگی گلو ظاهر میشود.
در موارد شدید علاوه بر این موارد، تنگی نفس و خسخس سینه (مشابه آسم)، احساس وحشت و نزدیک بودن مرگ، تپش قلب و افت فشار خون ظاهر می شود که نیاز به درمان فوری دارد.
مبتلایان به حساسیت به بادام زمینی در بریتانیا باید مچبند مخصوص داشته باشند که حاوی اطلاعات ضروری و نوع بیماریشان است.
علاوه بر این باید روی بستهبندی تمام محصولات غذایی درج شود که آیا حاوی بادام زمینی یا مواد مشابه هستند یا نه.