تحلیل روز:
پیش به سوی دلار ۲۰ هزارتومانی
قیمت دلار از مرز ۱۴ هزارتومان عبور کرد و باید در ساعات آینده رکورد جدیدی را ثبت کند. به نظر می رسد که تعویض رئیس بانک مرکزی و استیضاح وزیر اقتصاد دولت روحانی این پیام را برای بازار به همراه داشته است که دولت نه تنها دیگر کاری نمی تواند در این باره انجام دهد، بلکه برای یافت فرد مناسب در پست هایی که کارکردی هم ندارند ناتوان است.
افزایش قیمت دلار در ایران در درجه ی نخست به دلیل یک حجم نقدینگی بالاست که هیچ جایی جز بازار طلا و ارز برای مشغول ساختن خود ندارد. در نبود هرگونه فعالیت اقتصادی تولیدی یا حتی خدماتی این پول عظیم باید، در جستجوی سودآوری یا بیرون آمدن از نگرانی بی ارزش شدن، خود را به سوی بازار ارز و یا طلا هدایت کند.
نکته ی مهم در این میان آن که دولت برای تامین نیازهای مالی خود و در نبود درآمدی که از تولید ثروت زاییده شود مجبور است که پول بدون پشتوانه ی بیشتر و بیشتری را وارد اقتصاد کشور کند و این به نوبه ی خود حجم نقدینگی را بالا می برد.
اینک در شرایطی هستیم که دولت مجبور است اعتراف کند که هیچ راهی بر توقف رشد نقدینگی ندارد و این همان نکته ای است که سرپرست جدید بانک مرکزی با اعلام آن صاحبان پول در کشور را هر چه بیشتر به سوی ارز و طلا هل داد.
در حال حاضر با توجه به این چرخه ی بسته ی نبود درآمد-ورود پول بدون پشتوانه-افزایش نقدینگی-هجوم نقدینگی به سوی ارز و طلا-گرانی و تورم افسار گسیخته، چاره ای برای اقتصاد ایران جز رفتن به سمت فروپاشی وجود ندارد.
کاملا قابل پیش بینی است که دیر یا زود قیمت دلار مرزهای غیر قابل باور ۲۰ و ۳۰ هزار تومان را درخواهد نوردید و با وزن خود کل ساختار اقتصاد را به پایین خواهد کشید. در این صورت هم پیش بینی رفتارهایی مانند شورش و انفجار اجتماعی و حمله ی مردم به مغازه ها و فروشگاه ها خواهد رفت.
کافیست در پایان اشاره به سخنان معاون بهداشت وزیر بهداشت کنیم که گفت:« در حال حاضر ۳۰ درصد مردم کشور گرسنه اند و نان خوردن ندارند که این آمار را وزارت رفاه هم تائید می کند.»