نشست سه جانبه روسای جمهوری ترکیه، روسیه و ایران پیرامون سوریه در آنکارا با صدور یک بیانیه مشترک به پایان رسید. این نشست برای دومین بار در سطح سران این کشورها برگزار شده است. نشست بعدی در تهران برگزار خواهد شد.رجب طیب اردوغان، ولادیمیر پوتین و حسن روحانی روسای جمهوری ترکیه، روسیه و ایران روز چهارشنبه (۱۵ فروردین/۴ آوریل) در کاخ “بش تپه” آنکارا در دومین نشست مربوط به سوریه شرکت کردند.
نشست آنکارا به ویژه پس از “عملیات شاخه زیتون” ترکیه در عفرین و خروج مخالفان بشاراسد از غوطه شرقی در نزدیکی حلب، بیشتر مورد توجه رسانههای جهان قرارگرفته است.
روحانی: بحران سوریه راه حل تحمیل شده از خارج ندارد
حسن روحانی در این نشست نقش ایران، ترکیه و روسیه در حل بحران سوریه را کلیدی و پراهمیت دانست و گفت: «اگر سه کشور هماهنگی لازم را نداشتیم، با وضع پیچیدهتری در سوریه روبه رو بودیم.»
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
رئیس جمهوری ایران یک پیشنهاد کلی چهار مادهای را هم در سخنرانی خود ارائه کرد. او در قسمتی از صحبتهای خود اظهارداشت: «تعیین چهار منطقه برای کاهش تنش در سوریه توانست پس از شش سال درگیریها را در مناطق مختلف محل سکونت بخش عمده جمعیت سوریه مهار و اراده ترک مخاصمه را در بین طرفهای سوری ایجاد و به مرور تقویت کند.»
روحانی اما تاکید کرد که “هنوز برخی در حال مسلح کردن تروریستهای داعشی هستند”.
رئیس جمهور ایران در قسمت دیگری از صحبتهای خود حضور آمریکا در سوریه را غیرقانونی دانست و این حضور را به معنی تلاش برای تجزیه سوریه ارزیابی کرد و پرسید: «آمریکا هزاران کیلومتر دور از سرزمین خود در سوریه چه میکند؟»
روحانی در ادامه صحبتهای خود به موضوع خروج از غوطه شرقی و موضوع عفرین هم پرداخت و آن را “مهمترین تحولات میدانی” دانست که در فاصله دو اجلاس سران آستانه رخ داده است.
او درباره غوطه شرقی گفت که خروج نیروهای مسلح از این شهر به امنیت شهر دمشق کمک میکند و “گامی در مسیر اعاده آرامش و ثبات به سوریه” است.
روحانی درباره عفرین نیز گفت: «تحولات عفرین نیز برنامه برخی قدرتها برای سوءاستفاده از تمایزات قومی و نژادی در مسیر تثبیت تجزیه سوریه و دیگر کشورهای منطقه را تحت الشعاع قرار داد اما تنها در صورتی میتواند به تحقق اهداف مشترک ما در روند آستانه کمک کند که خود منجر به نقض تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه نشده و کنترل این مناطق در اختیار ارتش سوریه قرار گیرد که علیرغم رویارویی های جاری، همچنان نماد حاکمیت ملی کشور است.»
در بیانیه مشترک چه آمده است؟
در بیانیه مشترک هر سه کشور بر عزم قاطع خود جهت تداوم همکاری فعال در روند انتقال سیاسی قدرت در سوریه بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل و همچنین برقراری صلح پایدار میان گروه های درگیری در این کشور تاکید کردهاند. روسای جمهوری سه کشور بار دیگر پایبندی خود را برای حفظ حاکمیت، استقلال، اتحاد و تمامیت ارضی سوریه و بر ساختار سیاسی این کشور نه بر پایه قومیتی خاص را تکرار کردند.
در بیانیه بر حفظ تمامیت ارضی سوریه تاکید می شود و تلاش برای ایجاد واقعیتهای جدید در صحنه سوریه به بهانه مبارزه با تروریسم مردود شمرده میشود.
بیشتر بخوانید: سفر پوتین به ترکیه؛ مذاکرات سوریه و کلنگزنی نیروگاه اتمی
خبرگزاری آناتولی ترکیه با اشاره به قسمتی از بیانیه مشترک مینویسد: «رهبران بر قاطعیت خود در حفظ تمامیت ارضی سوریه و مقابله با هر نوع برنامههای جدایی طلبی در این کشور که با هدف تضعیف امنیت ملی کشورها همسایه در جریان است، تاکید کردند.»
در این بیانیه به مبارزه مشترک “برای نابودی گروههای تروریستی داعش، جبهه النصره و القاعده و افراد متعلق به داعش” اشاره شده است. بیانیه همچنین بر “جدا کردن گروههای تروریستی از مخالفان مسلح که در آتشبس شرکت کردهاند” جهت جلوگیری از تلفات غیرنظامیان تاکید کرده استد.
رؤسای جمهوری ترکیه، روسیه و ایران در قسمت پایانی بیانیه خود از روند آزادسازی بازداشتشدگان و ربوده شدگان و همچنین تحویل جنازههای کشته شدگان و شناسایی افراد مفقود شده اظهار رضایت کردهاند.
بر اساس این بیانیه دور بعدی نشست سه جانبه به دعوت حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در تهران برگزار خواهد شد.
Source: دویچه وله فارسی