17 دقیقه
«هنگامه شهیدی»، روزنامهنگار و فعال سیاسی است که بیش از شش ماه بدون هیچ مدرک و دلیل معتبری، به اتهام همکاری با وبسایت «آمدنیوز»، به صورت بازداشت موقت در بندهای ٢٠٩ و ٢۴١ زندان «اوین» حبس بود. او با وجود بیماری، از ابتدای بازداشت ۱۱۰ روز را در اعتصاب غذا و محرومیت از داشتن وکیل در طول دوران بازداشت موقت گذراند.
هنگامه شهیدی پس از آزادی، در نامهای سرگشاده به رییس قوه قضاییه، از بیقانونی در دستگاه قضایی انتقاد کرد و نوشت رفتار دادستان تهران بر اساس کینهتوزی شخصی با او و به خاطر خوش رقصی برای سلسله مراتبش بوده است.
این روزنامه نگار همچنین گفت دادستان تهران در بازجویی تهدیدش کرده است در صورتی که نتواند او را به اتهام همکاری با «آمدنیوز» متهم کند، قطعا با اتهام دیگری روانه زندانش خواهد کرد.
هنگامه شهیدی در انتخابات پرحاشیه ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸، مشاور «مهدی کروبی» بود و به عنوان یک فعال سیاسی اصلاحطلب شناخته می شود. اما بعد از آزادی از زندان، مواضع سیاسی او اغلب در تقابل با دولت حسن روحانی و اصلاحطلبان قرار دارند. خودش میگوید از عنوان اصلاح طلبی به دلیل عملکرد بد «منفعت طلب ها» فاصله گرفته است و با عنوان «اصلاحگر» و «حق طلب» به فعالیت خود ادامه میدهد چون نمیخواهد به واسطه عملکرد بد این جریان، در کوتاهیها و تضییع حقوق مردم با آنها شریک باشد.
از هنگامه شهیدی در رابطه با تغییر مواضع سیاسی او میپرسیم، می گوید: «من از سال ٩٢ منتقد روحانی و مخالف حمایت اصلاح طلبان از او بودم. اصلاح طلبان با خدعه و فریب آقای “عارف” را از صحنه رقابت با روحانی بیرون راندند و با انتشار متن کنارهگیری آقای عارف به نفع روحانی بدون اطلاع و با قرار دادن ایشان در عمل انجام شده، مرتکب بیاخلاقی بزرگی شدند. همانجا من از اصلاحطلبان منفعتطلب بیاخلاق دل چرکین شدم.»
در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶، هنگامه شهیدی با وجود این که توسط وزارت اطلاعات دولت روحانی بازداشت شده بود، یک هفته پس از بازداشت نامه تندی به حسن روحانی نوشت و او را متهم کرد با سپاه، روزنامه نگاران را بر سر پرونده «حسین فریدون» معامله کرده است. اما در عین حال از زندان اعلام کرد با وجود انتقاداتش به روحانی، مردم به او رای دهند.
هنگامه شهیدی توضیح میدهد: «سال ٩۶ علیرغم میل باطنی، از داخل زندان به دلیل ترس مردم از رای آوردن ابراهیم رئیسی و شرایط خلاء آگاهی که در انفرادی داشتم، با وجود تمام انتقاداتم به روحانی، به خاطر مردم از ایشان حمایت کردم. اما فکر نمیکردم پاسخ این حمایت، نشنیدن صدای مظلومان از داخل زندان و توهینهای مکرر ایشان به منتقدین باشد. به همین علت هم بابت همان توصیه از مردم عذرخواهی کردم. همچنین از قبل از بازداشت به این نتیجه رسیدم که از عنوان اصلاح طلبی استفاده نکنم و با واژگان ابداعی خودم، اصلاحگر و حق طلب به فعالیت سیاسی ادامه دهم.»
او میگوید در دوره اول ریاست جمهوری روحانی، بارها اشتباهات اصلاحطلبان را در مواضع سیاسی و عملکردشان به «محمد خاتمی» تذکر داده و گفته است: «مسیری که اصلاح طلبان با هدایتهای شما پیش گرفتند، مسیر اشتباهی است و آنها از مردم فاصله گرفتهاند.»
به عقیده شهیدی، شعارهای جریان اصلاح طلب نتوانسته اند انتظارات مردم را برآورده کنند: «معتقدم مردم در انتخابات سال۹۲ از ترس رای آوری “سعید جلیلی” و در انتخابات سال۹۶ از ترس رای آوری ابراهیم رئیسی، به اصلاح طلبان روی آوردند و نه به خاطر شعارهای خود اصلاح طلبان.»
او تاکید می کند امروز دیگر اصلاح طلبان فهمیدهاند که مردم اقبالی به شعارهای آن ها ندارند: «جریان اصلاح طلب همانند جریان اصولگرا، به دنبال منافع شخصی خود بوده و منافع مردم برایشان ارزشی نداشته است. آن ها مردم را به عنوان یک ابزار برای به قدرت رسیدن خودشان و ادامه قدرت سلسله هزار فامیل میدانند. در اعتراضات دی ماه گذشته، شعار کلیدی “اصلاح طلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا” سر داده شد و اصلاح طلبان امروز با هزاران دوز و کلک به دنبال از بین بردن این شکاف عمیق هستند تا بتوانند رضایت مردم را مجددا جلب کنند. اما به نظر من، مردم ما بایستی هشیار باشند تا دوباره شعارهای رنگی آن ها فریبشان ندهد.»
هنگامه شهیدی از روزهای زندان و اعتصاب غذای خود در ١٩ اسفند ماه سال ۹۵ که وزارت اطلاعات دولت روحانی او را در حال بیماری و در حالی که عزادار بود، به اتهام ارتباط با کانال خبری آمدنیوز، بدون هیچ سند و مدرک قانونی در مشهد بازداشت و پس از یک روز به تهران منتقل کرد، میگوید: «در بازجوییها از هر ترفندی برای اعترافگیری استفاده میکردند و با توهین و افترا و ورود به حریم شخصی، برای اثبات اتهام من تلاش میکردند. از همان ابتدا من به بازداشت خودم و موضوع اتهام اعتراض داشتم که هیچ گونه ارتباطی با این کانال ندارم و گفتم اگر سندی دال بر ارتباط من با آمدنیوز دارید، ارایه بدهید. اما هر موقع من این درخواست را میدادم، بازجویان میگفتند که باید خودت اعتراف کنی و اگر ما مستندات را نشان بدهیم، آن وقت برایت گران تمام میشود.»
شهیدی میگوید چون خودش میدانسته هیچ ارتباطی با آمدنیوز نداشته است و بنابراین سندی هم وجود ندارد، با تمام قوا و نیروی روحی و جسمی مقابل فشارهای نهادهای امنیتی و قضایی ایستاده است: «به خاطر همین رفتار من، بازجویان وزارت اطلاعات تحت فشار دادستانی بودند که چرا نمیتوانند اعتراف دروغ از من بگیرند. این در حالی بود که از برخی متهمان این پرونده با فشار علیه خود و به دروغ علیه من اعتراف گرفته بودند. چون من تنها فردی بودم که نه علیه خودم و نه علیه سایر متهمان اعترافی نداشتم، به همین علت رفتارهای بازجویان وزارت اطلاعات خوب نبود و سختگیریهای بیمورد انجام میدادند. روزی بین ۸ تا ۱۲ ساعت مورد بازجویی قرار میگرفتم. پس از این که دیدم فریاد بیگناهی من به جایی نمیرسد، اعتصاب غذایی که از لحظه اول بازداشت شروع کرده بودم را ادامه دادم.»
هنگامه شهیدی ۱۱۰روز را در اعتصاب غذای تر و خشک گذراند و به دنبال آن دچار بیماریهایی مثل عفونت کلیه، مثانه و روده شد: «از عید فطر تا اواخر مرداد مشغول درمان و مصرف آنتی بیوتیکهای قوی بودم. متاسفانه بازجویان حفاظت اطلاعات قوه قضاییه که از ماه دوم بازداشت، در بند ٢۴١ در اختیار آن ها بودم، مرا مدام با وعده آزادی از روز عید فطر در امید نگه داشتند تا با وجود وخامت وضع جسمی، دوباره وارد اعتصاب غذا نشوم. در نهایت به ستوه آمدم و دوباره با همان ضعف وارد اعتصاب شدم. هشت روز در اعتصاب خشک بودم و اعلام کردم برای معاینات پزشکی از سلول خارج نمیشوم. اما روز هشتم بیهوش شدم و وقتی سِرُم به دستم دیدم، با اعتصابتر تا هفت روز دیگر ادامه دادم که در دور دوم اعتصاب، با مجموع ١۵ روز اعتصاب خشک وتر، با وثیقه ٢٠٠ میلیونی آزاد شدم. اعتصاب غذا آخرین حربه من برای اثبات بیگناهیام بود.»
انتقاد شهیدی تنها به دولت و اصلاحطلبان نیست، او در نامههایی خطاب به رییس قوه قضاییه، از این قوه هم انتقاد کرده است. هنگامه شهیدی پس از آزادی، در نامه سرگشادهای که به رییس قوه قضاییه نوشت، از بیقانونی در این قوه انتقاد کرد و از کینهتوزیهای شخصی دادستان تهران علیه خود خبر داد. او در این نامه گفت: «متاسفم که باید به شما اعلام کنم مبنای برخی رفتارها در قوه قضاییه، مشکلات شخصی با افراد است و ای کاش دادستان تهران به جای کینهتوزی شخصی با اینجانب و خوش رقصی برای سلسله مراتب خود، مبنای اعمال خود را قانون و آنچه در فقه شیعه و سیره علوی در حوزه قضاوت ملاک است، قرار میداد.»
شهیدی در این نامه نوشت: «وقتی که در بازداشت بودم، بازجویان حفاظت اطلاعات خودشان اذعان داشتند پشت پرونده شما شخص آیت الله “آملی لاریجانی” است و خودشان هر ماه دستور تمدید بازداشت شما را میدهند که من هم به این دستور اعتراض میکردم. پس از مدتی در بازداشت معلوم شد که از همان ابتدا رییس قوه قضاییه و دادستان تهران با تبانی با هم، از روی کینههای شخصی و غرضورزیهای ناجوانمردانه، ادامه بازداشت مرا تمدید میکردند تا اینکه موفق شوند من را مجبور کنند علیه خودم از روی ناچاری اعتراف و به جرم نکرده اقرار کنم. من به نهادهای حقوق بشری اعلام میکنم تمدید قرار بازداشت موقت، آن هم به مدت شش ماه و بدون سند و مدرک یک نوع شکنجه است که بایستی جوامع حقوق بشری به این موضوع توجه کنند.»
منبع ایران وایر