اخبار

چینی‌ها در خلیج فارس؛ پای رانت و زد و بست در میان است

12 دقیقه

شناورهای صیادی چین فعالیت خود در عمق بالای ۲۰۰ متر در خلیج فارس را ادامه می‌دهند٬ صیادان ایرانی هم می‌گویند به دلیل فعالیت بیش از حد و تعداد زیاد این شناور‌ها، ذخیره ماهیان برای صید بومی و سنتی به شدت کاهش یافته است.

موضوع صدور مجوز به شناور‌‌های چینی و هندی در آب‌های ایران در خلیج فارس به منظور صید انبوه ماهی در ماه‌های اخیر بارد دیگر جنجال‌برانگیز شده است.

۲۳ اسفند ماه سال گذشته نیز حسین حسینی٬ مجری طرح توسعه پایدار صید فانوس‌ماهیان در واکنش به این جنجال‌ها گفته بود فعالیت شناور‌های چینی در کاهش میزان ذخایر در آب‌های کم عمق جنوب تاثیر ندارند.

حسینی از  صید بی‌رویه و قاچاق صیادان سنتی به عنوان مهمترین عوامل کاهش ذخایر ماهی در آب‌های کم‌عمق خلیج‌ فارس نام برده بود.

موضوع حضور چینی‌ها در آب‌های جنوب ایران به منظور صید ماهی به سال‌ها پی‌گردد٬ اما در پی کاهش ذخایر آب‌های کم‌عمق٬ این شنارو‌ها متهم ردیف اول وضعیت نابسامان صیادان در جنوب معرفی می‌شوند.

سایت محلی «هرمز» دو سال پیش گزارش کرده بود «صیادان چینی هزاران صیاد بومی را بیکار کرده‌اند.»

این سایت نوشته بود که «چینی‌ها با صید بی‌رویه در خلیج فارس از هر گونه دریایی در حال صید هستند و این در صورتی است که شیلات هرمزگان در مقابل این افراد هیچ عکس العملی نشان نمی‌دهد.»

اعتراض صیادان بومی به  نوع فعالیت گسترده شناور‌های چینی در ابتدا معطوف به امتیاز‌هایی بود که آنها از شیلات هرمزگان دریافت کرده بودند٬ اما به تدریج این اعتراض‌ها به سمت و سوی کاهش ذخایر ماهی در آب‌های کم‌عمق متمایل شد.

این اعتراض‌ها از دو سال پیش پر‌رنگ‌تر شده و در اوایل سال‌جاری نیز دوباره شلعه‌ور شده است و البته مقام‌های مسئول نیز تلاش می‌کنند مسائل و مشکلات پیش‌آمده ناشی از صدور چنین مجوزی را کم‌رنگ نشان دهند.

شیخ عبدالعزیز افراز٬ امام جمعه اهل سنت بندر «سیریک» در واکنش به این توجیهات گفته که «متاسفانه آقازاد‌‌ها با دریافت پول‌های هنگفت دریا را در اختیار چینی می‌گذارند و حق و حقوق مردم ساحل نشین هرمزگان به تاراج می‌برند.»

هشتم اردیبهشت ماه امسال نیز محمدکاظم مناقیبان٬ امام جمعه «جاسک» خبر داده بود که «قریب ۶۰ فروند کشتی صیادی در این منطقه صید می‌کنند که ۱۶ فروند چینی و با پرچم ایران مشغول صید هستند.»

مناقبیان همچنین گفته که اخباری در دست دارد که نشان می‌دهد «نه تنها جلوی صید آنها {چینی‌ها} گرفته نشده بلکه بناست به همین میزان {۱۶} شناور اضافه شود.»

وی با انتقاد از این رویه شیلات هرمزگان هم گفته بود که «اگر قرار هست مجوز داده شود به مردم جاسک داده شود نه آن آقایی که صید مردم را می‌برد.»

صید «ترال» با استفاده از تورهای اسرائیلی روش صیادی کشتی‌های مهاجرانی است که هزاران مایل دریایی دورتر از سرزمین خود در آب‌های خلیج فارس درحال برهم زدن این اکوسیستم بی‌نظیر هستند.

این مطلب را سایت محلی «هرمز» در گزارشی اعلام کرده و نوشته «حضور هزاران صیاد چینی در خلیج فارس که با دادن مبلغی ناچیز، تمام دریای خلیج فارس را در قرق خود در آورده‌‌اند! ازر آوری برای کشور ندارد.»

آن‌طور که این سایت نوشته «مدیریت بیشتر کشتی‌های صیادی  در دست مدیران شیلاتی استانی، کشور و بازنشسته‌های سیاسی شیلات بوده و مدیران اسبق استانی و کشوری شیلات سهامدار آنها هستند.»

این سایت محلی در ادامه آورده که «سود خالص شش درصدی از فروش میلیاردی روزانه کشتی‌های چینی برای افراد ذی‌نفع، مدیران کل شیلاتی‌های بازنشسته و مشاوران فعلی دولت تدبیر و امید در استان و کشور است.»

صیادان چینی قبل از ورود به آب‌های جزیره قشم و هرمز در آب‌های استان بوشهر تورهای خود را برای صید میگو به آب انداخته بودند، اما به دلیل اعتراض و ممانعت صیادان این استان مجبور به ترک آب‌های بوشهر و ورود به آب‌های منطقه آزاد قشم شدند.

چینی‌ها با ۲۵ کشتی صیادی که در هر شناور ۲۰ خدمه و یک مترجم ایرانی حضور دارد به فعالیت‌های خود در آب‌های جنوب ایران ادامه می‌دهند و صیادان هم هر روز به ادامه فعالیت آنها اعتراض می‌کنند.

مقام‌های مسئول نیز بارها ادعا کرده‌اند که چینی‌ها در آب‌های کم‌عمق ایران حضور ندارند و فعالیت آنها مشکلی برای صیادان ایجاد نکرده و نخواهد کرد.

در چهار سند همکاری که ایران با چین منعقد کرده چینی‌ها ابراز تمایل کرده‌اند حدود سه میلیارد دلاری در زمینه‌های مختلف شیلاتی مانند بندرسازی، فرآوری آبزیان، شناور‌سازی، پرورش میگو، پرورش ماهی در قفس سرمایه‌گذاری کنند.

«بهره‌برداری پایدار از ذخایر دریایی دو کشور براساس قوانین داخلی و تعهدات بین‌المللی» و «فعالیت‌های صیادی، عرضه مجدد، مراجعه شناورها به بندر، سوخت‌رسانی، صادارت و واردات قطعات شناورها» از مهمترین مفاد این اسناد همکاری هستند.

«بهره‌برداری مسئولانه و کار‌آیی صید» یکی دیگر از بند‌های این یادداشت تفاهم امضاء شده از سوی ایران و چین است.

احمد مرادی، نماینده مردم بندرعباس در مجلس از رانت‌ها و پشت پرده‌هایی خبر می‌دهد که باعث حضور کشتی‌های چینی در آب‌های ایران شده است.

مردادی گفته که «بنده احساس می‌کنم، پشت پرده صید کشتی‌های چینی در سواحل جنوبی کشور رانت‌هایی نهفته است و این افراد با استفاده از خلأهای قانونی، صیدهای بی‌رویه توسط کشتی‌های چینی را ساماندهی کرده‌اند.»

عبدالغفور ایران‌نژاد، نماینده مردم چابهار در مجلس به جام جم گفته که نه‌تنها صید ترال توسط کشتی‌های چینی در آب‌های عمان انجام می‌شود، بلکه حدود ٢۶ تا ٢٨ کشتی بزرگ صیادی نیز از استان‌هایی چون هرمزگان و بوشهر برای صید ترال راهی آب‌های چابهار شده‌اند.

با این وجود، سازمان شیلات زیر بار نمی‌رود و مدیران این سازمان گاهی با گفته‌های ضد و نقیض حضور چینی‌ها و هندی‌ها را در آب‌های ایران تأیید و گاهی به‌طور کل رد می‌کنند.

هدایت‌الله میرمرادزهی، مدیرکل شیلات سیستان‌ و بلوچستان به مهر اعلام کرده که کشتی‌های چینی وجود دارند، اما متعلق به چینی‌ها نیستند و دارای شریک ایرانی‌اند.

حسن صالحی، رئیس سازمان شیلات به صورت کلی وجود صیادان چینی در آب‌های ایران را منکر شده و به ایسنا گفته چینی‌ها به‌طور کل در آب‌های ایران حضور ندارند و در آب‌های آزاد صید می‌کنند.

 


Source: ایران وایر

> <<

Didgah.tv

خبرهای مهم

19 آوریل 2024 5.34 ب.ظ

به این ترتیب، باید احتمال داد که زوج سرمایه داری-صهیونیسم به عنوان سرطانی در 1) فاز آخر 2) بدخیم 3) بدون درمان 4) در بدنی ضعیف وبی جان و 5 ) نزد بیماری روحیه باخته، کار بشریت، تمدن و حیات را در کره…

21 نوامبر 2024 6.27 ب.ظ

اهمیت درک اجتماعی از زندگی - دیدکاه با کورش عرفانی برنامه ی ۴۲

20 نوامبر 2024 10.46 ب.ظ

برنامه ویژه: ایران در یک جهان رو به آشوب – کورش عرفانی برای دیدن و یا دانلود فایل ویدیویی بر روی لینک زیر کلیک کنید.

19 نوامبر 2024 11.13 ب.ظ

برنامه ویژه: افزایش فشارهای بین‌المللی بر ایران – کورش عرفانی

18 نوامبر 2024 12.03 ق.ظ

برنامه ویژه: جنگ اقتصادی پیش از آغاز جنگ نظامی – کورش عرفانی

17 نوامبر 2024 8.46 ق.ظ

برنامه ویژه: اقتصاد ایران و فردای ناروشن آن – کورش عرفانی 

16 نوامبر 2024 1.56 ق.ظ

برنامه کاوه آهنگر: کورش عرفانی – ۲۵ آبان ۱۴۰۳ – ۱۵ نوامبر ۲۰۲۴ با درود به علت مشکلات به صورت موقت از یوتوب استفاده می‌کنیم این امری موقت است با سپاس

15 نوامبر 2024 6.55 ب.ظ

در کمتر از یک هفته آمریکا و شاید جهان شاهد دو غافلگیری مهم بود: نخست پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و دیگری، انتخاب اعضای کابینه او. در حالی که مورد اول کم یا بیش قابل پیش‌بینی…

13 نوامبر 2024 11.43 ب.ظ

برنامه ویژه: یک فرصت از دست رفته‌ی دیگر – کورش عرفانی 

12 نوامبر 2024 11.32 ب.ظ

  برنامه ویژه: اسرائیل جنگ می خواهد آیا به دست می‌آورد؟- کورش عرفانی