16 دقیقه
طرح ۴۸ تیمی شدن جام جهانی قطر
«جانی اینفانتینو» رئیس فدراسیون جهانی فوتبال، از ایده «آلیاندرو دومینیگز» رئیس کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی (کونمبول) برای افزایش تعداد تیمهای حاضر در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به ۴۸ تیم استقبال کرده و گفته است: «به نظرم ایده جالبی میآید و میتوانیم آن را بررسی کنیم.»
اما پیشازاین قرار بود جام جهانی ۲۰۲۶ با حضور ۴۸ تیم برگزار شود. سال ۲۰۱۰ میلادی، فدراسیون جهانی فوتبال در تصمیمی بحثبرانگیز، قطر را بهعنوان میزبان جام جهانی سال ۲۰۲۲ معرفی کرد. بعدازاین تصمیم بود که پروندههای فساد در فدراسیون جهانی فوتبال توسط FBI موردبررسی قرار گرفت و در نهایت کمیته اخلاق فیفا، برپایه مدارکی که بهدست آورد، حکم به برکنار «سپ بلاتر» رئیس فدراسیون جهانی فوتبال و معاونینش را داد.
اینفانتینو برای به دست آوردن جانشینی بلاتر، با طرح ویژه «افزایش تعداد تیمهای جام جهانی» وارد شد. او برای جلب نظر و رأی فدراسیونهای قاره آفریقا، وعده داد در صورت ریاست بر فدراسیون جهانی فوتبال، تعداد تیمهای راهیافته به این رقابتها را از ۳۲ تیم به ۴۸ کشور برساند. این طرح قرار بود در جام جهانی ۲۰۲۶ اجرایی شود.
حالا رئیس سوئیسی فیفا به خبرگزاری «آسوشیتدپرس» گفته است: «طرح این ایده برای من بسیار جالب بود. البته باید آن را با دقت بررسی کنیم. عملیاتی شدن این طرحها ساده نیست. درعینحال باید به یاد داشته باشیم که تصمیمگیری در این رابطه فقط در حوزه اختیارهای من و رئیس کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی نیست. همه سران فیفا باید در مورد این مسئله به توافق برسند.» او با این ادعا که افزایش طرح افزایش تعداد تیمهای حاضر در جام جهانی به توسعه فوتبال جهان کمک خواهد کرد، ابراز امیدواری کرده که شرایط لازم برای رسیدن به ۴۸ تیم در سال ۲۰۲۸ فراهم شود.
آسوشیتدپرس نوشته است: «اجرای این طرح در جام جهانی ۲۰۲۲ علاوه بر سود مالی بیشتر برای فیفا، میتواند جایگاه اینفانتینو در بین ۲۱۱ عضو فیفا را هم مستحکمتر کند و باعث افزایش شانس انتخاب مجدد او به ریاست این نهاد در انتخابات سال بعد شود.»
اما فقط ۴ سال تا جام جهانی قطر باقیمانده و باید این کشور آمادگی افزایش ۱۶ تیم دیگر به تعداد حاضران جام جهانی را داشته باشد. قطر از سال ۲۰۱۰ که میزبانیاش قطعی شد، ساخت ۸ ورزشگاه برای جام جهانی را آغاز کرد و درصورتیکه تعداد تیمهای این رقابتها به ۴۸ تیم افزایش پیدا کند، حداقل نیاز به ۴ ورزشگاه دیگر خواهد داشت. آسوشیتدپرس پیشبینی کرده که اجرایی شدن طرح افزایش تیمها، احتمال برگزاری بعضی از دیدارها در یکی از کشورهای خاورمیانه را افزایش خواهد داد. یعنی قطر، صاحب میزبانی مشترک در جام جهانی شود.
بحرانهای سیاسی در روابط قطر با کشورهای عربی همسایه ماندد بحرین، امارات و عربستان، از سال گذشته فدراسیون ایران را برای جلب نظر این کشور عربی به تکاپو انداخت. فدراسیون ایران تلاش میکرد نظر قطر را برای میزبانی از اردوهای آمادهسازی چند تیم حاضر در جام جهانی جلب کند. جزیره کیش، نخستین پیشنهاد ایران بود. جزیرهای که البته هنوز فقط یک ورزشگاه کهنه، فرسوده و غیرقابل استفاده در بازیهای رسمی دارد.
کویت و ایران، فعلاً تنها کشورهایی هستند که به لحاظ روابط سیاسی، میتوانند نسبت به برگزاری مشترک بازیهای جام جهانی با قطر امیدوار باشند. هرچند که قوانینی مانند منع ورود بانوان به ورزشگاهها، میتواند عاملی مؤثر در از دست دادن این میزبانی مشترک احتمالی شود.
ورزشگاه ایران – مراکش هنوز آماده نیست
ورزشگاه «سنپترزبورگ» میزبان ۷ بازی جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه یعنی «ایران – مراکش»، «روسیه – مصر»، «برزیل – کاستاریکا»، «نیجریه – آرژانتین»، «بازی یکهشتم نهایی»، «بازی نیمهنهایی» و «دیدار ردهبندی» خواهد بود. اما این ورزشگاه هنوز به مرز آمادگی کامل نرسیده است.
وضعیت این ورزشگاه باعث شد «آرکادی دوورکوویچ» معاون نخستوزیر روسیه شخصاً برای پیگیر روند آمادهسازی این مجموعه شود. او به خبرگزاری دولتی روسیه (تاس) گفته است: «من شخصاً از ورزشگاه سنپترزبورگ و ایستگاه متروی نزدیک این ورزشگاه که در حال ساخت است دیدن کردم. حتی یکی از ورزشگاههای تمرینی پیش از بازیهای رسمی (ورزشگاه توربوسترویتل) را از نزدیک دیدم. فکر میکنم همهچیز در زمان مقرر تمام شود.»
دوورکوویچ مدعی شده که برداشت شخصی او از روند آمادهسازی این سه مجموعه، مثبت است و البته گفته: «ما راهی جز به نتیجه رساندن ورزشگاه، محل تمرین و مترو نداریم. باید هرچه زودتر همهچیز آماده شود و البته خوشحالم که میدانم کار با موفقیت و در زمان مقرر بهپایان میرسد.»
ورزشگاه «سنپترزبورگ» در اولین قدم، میزبان دیدار ایران و مراکش خواهد بود. این بازی یک روز ۲۵ خردادماه و یک روز بعد از دیدار افتتاحیه جام جهانی برگزار خواهد شد.
درحالیکه هنوز وضعیت بعضی از ورزشگاههای روسیه در فاصله دو ماه مانده تا جام جهانی روشن نیست، سایت رسمی کمیته سازماندهی جام جهانی ۲۰۱۸ خبر از افتتاح بزرگترین هتل شهر «سارانسک» را داد. شهری که میزبان دیدار تیمهای ملی ایران و پرتغال خواهد بود. شهر سارانسک میزبان دیدارهای تیمهای ملی «پرو – دانمارک»، «کلمبیا – ژاپن»، «ایران – پرتغال» و «پاناما – تونس» خواهد بود. هفته گذشته شهردار این شهر اعلام کرد تمامی بلیتهای بازی ایران و پرتغال به فروش رسیده و بیشترین استقبال مردم سارانسک از همین بازی بوده است.
فرشهای تبریز آماده اهدا در جام جهانی
فدراسیون فوتبال ایران اعلام کرد ۸ تخته فرش که بهدست بهترین بافندههای شهر تبریز آمادهشده را برای جام جهانی روسیه در نظر گرفته است. براساس برنامه فدراسیون فوتبال ایران، ۴ تخته فرش در ابعاد ۲ در ۱ متر برای ارائه به موزههای فیفا و همچنین روسیه، فدراسیون فوتبال ایران و آستان قدس رضوی در نظر گرفتهشده و ۳ تخته دیگر هم در مراسم ابتدای هر بازی به کاپیتانهای مراکش، اسپانیا و پرتغال اهدا خواهد شد. یک تخته فرش دیگر هم برای صعود احتمالی ایران از گروه و برای اهدا به کاپیتان تیم مرحله حذفی آماده شده است.
این فرشها البته به سفارش فدراسیون فوتبال و از سوی سازمان میراث فرهنگی تهیه میشوند. دو تخته آنها در تهران (فدراسیون فوتبال) و مشهد (آستان قدس) میماند و باقی به روسیه میرود. پیشازاین در توافقی که میان فدراسیون فوتبال و سازمان میراث فرهنگی صورت گرفت، مقرر شد فروش بلیت مسابقات و برپایی تورهای سفر به روسیه به سازمان میراث فرهنگی سپرده شود و در مقابل، این سازمان هدایای ایران به فیفا، فدراسیون روسیه و حریفان گروه B را تقبل کند.
Source: ایران وایر