'امروز' به عنوان نماینده سینمای ایران در اسکار معرفی میشود
هیئت انتخاب فیلمهای ایرانی برای معرفی به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی (اسکار) نهایتا از میان ده فیلمی که به مرحله نهایی رسیده بودند، فیلم امروز ساخته رضا میرکریمی را به عنوان نماینده سینمای ایران انتخاب کرد.
امیر اسفندیاری، سخنگوی این هیئت گفت: "امروز به عنوان فیلمی ساخته یکی از کارگردانان شاخص نسل میانه پس از اکران موفق در ایران، در نمایش افتتاحیه بین المللی در جشنواره تورنتو نیز بازخوردهایی قابل تامل داشته است… که در نهایت اعضای هیئت با بررسی تمام جوانب، از میان گزینههای مذکور، فیلم امروز را برای معرفی به فرهنگستان علوم و هنرهای سینمایی برگزیدند."
این سومین بار است که فیلمی از رضا میرکریمی به عنوان نماینده سینمای ایران به اسکار انتخاب میشود.
دو سال پیش یه حبه قند ساخته دیگری از رضا میرکریمی برای معرفی به اسکار انتخاب شد، اما مسئولان سینمایی ایران نهایتا تصمیم گرفتند که اسکار را تحریم کنند و این فیلم را به آکادمی معرفی نکنند.
دلیل این تحریم از سوی محمد حسینی، وزیر ارشاد وقت اعتراض به ساخته شدن فیلمی توهینآمیز به پیامبر اسلام در آمریکا اعلام شد.
امروز داستان یک راننده تاکسی میانسال است که با زنی حامله و تنها که به او پناه آورده مواجه شده و تصمیم میگیرد او را به بیمارستان برساند.
پزشک و کارکنان بیمارستان پیشداوریهایی گوناگون در باره راننده و ارتباطش با زن دارند، اما در مقابل سوالات خود فقط با سکوت راننده روبرو میشوند.
پرویز پرستویی و سهیلا گلستانی بازیگران اصلی این فیلم هستند.
هیئت انتخاب فیلمهای ایرانی ۵۸ فیلم به نمایش در آمده در ایران در یک سال گذشته را ارزیابی و در مرحله اول ده فیلم را برگزید.
این هیئت در مرحله نخست ۱۰ فیلم "آذر، شهدخت، پرویز و دیگران" به کارگردانی بهروز افخمی، "استرداد" به کارگردانی علی غفاری، "امروز" به کارگردانی رضا میرکریمی، "برف" به کارگردانی مهدی رحمانی، "تنهای تنهای تنها" به کارگردانی احسان عبدی پور، "چ" به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا، "خسته نباشید" به کارگردانی افشین هاشمی، "خط ویژه" به کارگردانی مصطفی کیایی، "زندگی مشترک آقای محمودی و بانو" روح الله حجازی و "سر به مهر" به کارگردانی هادی مقدم دوست را برای بررسی بیشتر انتخاب کرد.
ده فیلم برگزیده مرحله اول
- "آذر، شهدخت، پرویز و دیگران" به کارگردانی بهروز افخمی،
- "استرداد" به کارگردانی علی غفاری
- "امروز" به کارگردانی رضا میرکریمی
- "برف" به کارگردانی مهدی رحمانی،
- "تنهای تنهای تنها" به کارگردانی احسان عبدی پور
- "چ" به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا،
- "خسته نباشید" به کارگردانی افشین هاشمی
- "خط ویژه" به کارگردانی مصطفی کیایی
- "زندگی مشترک آقای محمودی و بانو" روح الله حجازی
- "سر به مهر" به کارگردانی هادی مقدم دوست
عکس: صحنه ای از فیلم "چ"
در هیئت انتخاب فیلم های ایرانی حبیب احمدزاده نویسنده و استادیار دانشگاه، امیر اسفندیاری معاون بین الملل بنیاد سینمایی فارابی، احمد امینی کارگردان، آرش امینی مدیرکل امور بین الملل سازمان سینمایی، امین تارخ بازیگر، ایرج تقی پور تهیه کننده، پرویز شیخ طادی نویسنده و کارگردان، محمد باقر قهرمانی مدرس دانشگاه و مجید میرفخرایی طراح صحنه و لباس حضور دارند.
طبق مقررات آکادمی فیلم های معرفی شده برای این بخش باید حداقل هفت روز پیاپی از تاریخ اول اکتبر ۲۰۱۳ تا ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۴ در سینماهای آن کشور اکران شده باشند.
پیشتر چند متر مکعب عشق ساخته جمشید محمودی مشترک ایران و افغانستان به عنوان نماینده سینمای افغانستان انتخاب شده بود.
سینمای ایران و اسکار
دایره مینا ساخته داریوش مهرجویی محصول سال ۱۳۵۶ نخستین نماینده سینمای ایران بود که به آکادمی معرفی شد.
بیش از یک دهه پس از انقلاب دوباره روند معرفی فیلم های ایرانی به آکادمی از سر گرفته شد و فیلم هایی چون زیر درختان زیتون، بادکنک سفید، گبه، بچه های آسمان، رنگ خدا، زمانی برای مستی اسبها، باران، من ترانه ۱۵ سال دارم، نفس عمیق، لاک پشت ها پرواز می کنند، خیلی دور خیلی نزدیک، کافه ترانزیت، میم مثل مادر، آواز گنجشک ها، درباره الی، بدرود بغداد، جدایی نادر از سیمین و گذشته به آکادمی معرفی شدند.
اما بزرگترین موفقیت سینمای ایران در آکادمی به سه سال پیش باز می گردد که فیلم جدایی نادر از سیمین، ساخته اصغر فرهادی به عنوان اولین فیلم ایرانی توانست نخستین اسکار را در بخش بهترین فیلم غیر زبان انگلیسی برای سینمای ایران به ارمغان آورد.
این فیلم علاوه بر نامزدی در این بخش، برای دریافت اسکار بهترین فیلمنامه غیراقتباسی نیز نامزد شده بود.
پیش از آن درخشان ترین سال حضور ایران در اسکار را به ۱۳۷۷باز می گردد که فیلم بچه های آسمان به کارگردانی مجید مجیدی به جمع پنج فیلم نهایی برای دریافت اسکار بهترین فیلم غیر زبان انگلیسی راه یافت.